KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Inflacija se usporila na mjesečnoj razini

13.11.2023

Inflacija se usporila na mjesečnoj razini, rekao je premijer u petak, izražavajući uvjerenje da će se pozitivan trend nastaviti.  Državni zavod za statistiku prije nekoliko dana objavio je da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, izražene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu porasle za prosječnih 6.6 % u odnosu na isti period prošle godine. 

Inflacija se usporila na mjesečnoj razini, rekao je premijer u petak, izražavajući uvjerenje da će se pozitivan trend nastaviti.

Ovaj rezultat označava značajan pad u odnosu na kolovoz, kada je inflacija iznosila 7.8 %. Na mjesečnoj razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, potrošačke su cijene porasle za 0.4 %, prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je zadovoljan ovim usporavanjem inflacije na mjesečnoj razini, ističući da je prva procjena Državnog zavoda za statistiku od 6.6 % vrlo pozitivna vijest. Plenković je naglasio da je brza i jasna reakcija Vlade, kroz novi paket potpora i administrativne mjere, dovela do smanjenja cijena, kako roba tako i usluga, posebice u prehrambenim lancima. 

Inflacija se usporila na mjesečnoj razini:

Premijer vjeruje da će se trend smanjenja inflacije nastaviti, a da će Hrvatska uskoro postići razinu usklađenu s europskim standardima.

On je također naglasio da su usporedbe s drugim zemljama srednje i istočne Europe koje su članice EU, ali nisu u eurozoni, pokazale da Hrvatska ima nižu inflaciju. Plenković je zaključio da rast BDP-a i povoljan omjer zaposlenosti i nezaposlenosti svjedoče o ispravnom smjeru gospodarske politike, ističući da je današnja procjena Državnog zavoda za statistiku izuzetno dobra i pozitivna vijest. 

Brze i konkretne mjere Vlade, uključujući nove pakete potpora i administrativna ograničenja, pozitivno su utjecale na smanjenje cijena roba i usluga, posebice u prehrambenim lancima. Premijer vjeruje da će se pozitivan trend smanjenja inflacije nastaviti, što potvrđuje analiza usporedbe s drugim zemljama te ukupna gospodarska situacija, što čini današnje podatke vrlo pozitivnim pokazateljem ispravnosti ekonomske politike Hrvatske. Možemo se samo nadati da stvari uistinu krenu onako kako se očekuje.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.