KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Hoće li doći do stagflacije u EU?

23.10.2023

Hoće li doći do stagflacije u EU? Pitanje je to koje ovih dana brine građane Europske Unije, a sve zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa. Bljesak sukoba na Bliskom istoku – rat Izraela i palestinskog Hamasa – donosi sa sobom duboke posljedice i za eurozonu. Grčki guverner Yannis Stournaras, član upravnog vijeća Europske središnje banke, upozorava da bi ova kriza mogla dodatno zakočiti gospodarsku aktivnost u eurozoni i potaknuti inflaciju.

Hoće li doći do stagflacije u EU? Pitanje je to koje ovih dana brine građane Europske Unije, a sve zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa.

Sukob ne samo da izaziva geopolitičke napetosti, već može i poremetiti tržište energije, što bi moglo povećati cijene nafte i utjecati na europsku ekonomiju. Eurozona je osjetljiva na oscilacije u cijenama nafte, budući da je veliki neto uvoznik energije. Stournaras ističe da bi sukob mogao imati ‘stagflacijski’ učinak, što znači istovremeni pad gospodarske aktivnosti i rast inflacije.

Osim toga, kriza na Bliskom istoku mijenja dinamiku i pritisak na daljnje podizanje kamatnih stopa od strane Europske središnje banke sada je manji. Nedavno su podigli kamatne stope, ali s obzirom na usporavanje gospodarske aktivnosti, ECB sada sugerira da je moguće da je ciklus povećanja troškova zaduživanja dosegnuo vrhunac. 

Hoće li doći do stagflacije u EU:

I dok se ECB suočava s izazovima, trgovci su sve zabrinutiji zbog rastućih cijena nafte koje su posljedica sukoba na Bliskom istoku. 

Ovaj sukob ima potencijal utjecati na cijene energenata i stvoriti dodatne pritiske na eurozonu, koja već pokušava uskladiti inflaciju i gospodarski rast. 

Očekivanja za budućnost su prilično neizvjesna s obzirom na trenutnu situaciju. Nastavak sukoba na Bliskom istoku može imati duboke i dugotrajne učinke na svjetsko gospodarstvo. Europska središnja banka će morati prilagoditi svoju politiku kako bi odgovorila na ovu situaciju i osigurala stabilnost. Također će biti potrebni koordinirani napori međunarodne zajednice kako bi se smirile napetosti i potaknuo mir na Bliskom istoku. 

Dok se nadamo da će se situacija stabilizirati, moramo biti spremni na izazove koje nosi budućnost. Geopolitički događaji poput ovog sukoba podsjećaju nas na potrebu za ekonomskom prilagodbom i fleksibilnošću kako bismo se suočili s nepredvidivim događajima. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.