KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Fondovi s dospijećem

28.08.2023

Fondovi s dospijećem postali su vrlo atraktivni u posljednje vrijeme, a samo ove godine primijećen je velik rast imovine u njima. Krajem srpnja posjedovali su 330 milijuna eura, u usporedbi s 120 milijuna eura krajem 2022.  

Fondovi s dospijećem predstavljaju posebnu kategoriju UCITS fondova, osnovanih na određeno vremensko razdoblje. U Hrvatskoj, najčešći oblik takvih fondova su oni sa štićenom glavnicom. No, važno je napomenuti da prisutnost štićene glavnice ne garantira apsolutno očuvanje cjelokupnog kapitala. Zbog toga je uvijek ključno pažljivo proučiti prospekt i dokument s ključnim informacijama (KID).

Fondovi s dospijećem 1

Cilj je jednostavan – očuvati ulaganje. 

Ukupna imovina UCITS fondova na kraju srpnja ove godine iznosi 2,07 milijardi eura i zadržava se na istoj razini kao krajem 2022. Dionički fondovi su među UCITS fondovima ostvarili najviše prinose od početka godine, s prosječnim prinosom od otprilike 18% zaključno s 31. srpnjem 2023. Također, bilježe i rast imovine zahvaljujući uplatama ulagatelja u iznosu od 28 milijuna eura. Unatoč tome, u prvom dijelu 2023. godine, najveći porast imovine među UCITS fondovima zabilježili su fondovi s dospijećem.

Fondovi s dospijećem:

Iako su postojali i prije, snažan trend osnivanja takvih fondova započeo je prošle godine i nastavio se tijekom 2023. godine. 

Prošle godine, Hanfa je izdala odobrenje za osnivanje 11 fondova ovog tipa. U prvom dijelu 2023. godine, dodatnih 11 takvih fondova dobilo je zeleno svjetlo za osnivanje. Sveukupna neto imovina ovih svježe utemeljenih fondova s dospijećem krajem srpnja iznosila je 330 milijuna eura, što je značajan skok u odnosu na 120 milijuna eura krajem 2022.

Fondovi s dospijećem čine posebnu kategoriju UCITS fondova, koja su stvorena s određenim vremenskim okvirom u vidu datuma dospijeća. Ovi fondovi mogu primjenjivati različite investicijske strategije i imovinu rasporediti u dionice, obveznice ili druge klase sredstava, ili čak kombinaciju istih. Ovisno o ovim faktorima, rizik povezan s ovim fondovima može znatno varirati. Također, vremenski okvir dospijeća može biti kratak, na primjer, dvije godine, ili izrazito dug, 10 godina ili više. 

Najčešći tip fondova s dospijećem na našem tržištu su fondovi sa štićenom glavnicom. Njihov investicijski cilj je očuvati početnu vrijednost ulaganja (ili visok postotak iste, npr. 98%), uz mogućnost, iako ne uvijek, ostvarivanja dodatnog ciljanog prinosa. No, važno je napomenuti da zaštita glavnice (početnog ulaganja) ne znači automatsku garanciju da će ta vrijednost biti očuvana. U slučaju postojanja garancije, ista će biti jasno istaknuta u dokumentima fonda, kao što su prospekt i ključne informacije za ulagatelje. 

Zaštita glavnice obično se postiže putem različitih investicijskih strategija, pri čemu je kod domaćih fondova ovog tipa često u igri ciljana struktura ulaganja. Na primjer, kod kupovine dužničkih vrijednosnih papira poput obveznica, ulagatelj unaprijed zna koliko će vrijediti ako ih zadrži do datuma dospijeća, osim u slučaju propasti izdavatelja. No, vrijednost ovih vrijednosnih papira može varirati tijekom tog razdoblja, s mogućim promjenama u vrijednosti.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.