KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Financijske prijevare na internetu i kako ih spriječiti

29.11.2021

U suvremenom dobu u kojemu je Internet i njegova bespuća dostupan gotovo svima, a život nezamisliv bez pristupa društvenim mrežama, online bankarstvu, online narudžbama, virtualnim konferencijama i svim sličnim mogućnostima ne smije se zaboraviti na to da je postao i plodno tlo za kriminal i prijevare svih vrsta – posebno onih financijskih prijevara na internetu. Kako se Internet s vremenom mijenjao i poboljšavao u svojim pozitivnim segmentima, tako su i prevaranti svih vrsta postajali sve vještiji u svom zanatu pa mnogi od nas nisu niti svjesni kakvim se sve opasnostima izlažu komunikacijom i plaćanjima putem online platformi.

Financijske prijevare na internetu
Financijske prijevare na internetu

U nastavku donosimo 3 veoma česte prijevare na Internetu koje se mogu dogoditi svakome, ako niste pažljivi.

1. Online kupovina

Iako se radi o prilično praktičnom načinu kupnje koji je posebice zaživio u jeku pandemije, ne smijemo zaboraviti na to da je na ovaj način izuzetno lako izgubiti novac. Ponude koje bi vam odmah trebale postati sumnjive one su koje zvuče previše dobro, one koje „vrište“ te imaju slogane poput „Najbolja ponuda na Internetu. Kupite odmah!“, „Najbolje cijene – Ne čekajte!“ i slično. Naravno, slične slogane mogu imati i ozbiljne online trgovine poput Manga, Zare ili Orsaya, ali ovdje govorimo o nepoznatim i neprovjerenim online trgovinama.
Online Kupovina
Online Kupovina

Što onda možete učiniti kako biste se zaštitili od prijevara na internetu?

a) Prije kupnje s nepoznate stranice provjerite recenzije ostalih kupaca. Raspitajte se kod svojih prijatelja i poznanika ili u Facebook grupama je li netko kupovao proizvode s te stranice i kakva su njihova iskustva.
b) Plaćajte jedino preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja. Provjerite traži li stranica prenošenje sredstava putem banke ili na neki drugi način.
c) Plaćanje obavljajte putem sigurnog uređaja s ažuriranim sigurnosnim softverom.
d) Ne obazirite se na oglase koji vam iskaču uz poruku da ste osvojili neku nagradu jer jedino što ste osvojili vjerojatno je zlonamjerni softver kojemu je cilj krađa vaših osobnih podataka.

Financijske prijevare na internetu:

Mjesečno se pojavi oko 400.000 novih lažnih web stranica. Prosječni životni vijek im je 15 sati.

2. Investicijska prijevara

Ovakvi tipovi prijevara vrlo su česti i uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti. Oglasi koje susrećete kada su u pitanju investicijske prijevare najčešće obećavaju brzo bogaćenje bez ikakvog rada, a moguće je susresti ih na mnogim stranicama. Ako ste ikada pokušali gledati filmove na besplatnim stranicama točno znate o čemu govorimo. Takvi oglasi pozivaju vas da investirate u plemenite metale, strana zemljišta, dionice, obveznice, alternativnu energiju i vrlo danas popularne – kriptovalute.
Lažne investicijske prilike
Lažne investicijske prilike

Što onda možete učiniti kako biste se zaštitili od financijskih prijevara na internetu?

a) Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima bilo kakvog online ulaganja jer su vjerojatno lažni i stvoreni kako bi vas okrali.
b) Budite izuzetno sumnjičavi prema svim ponudama koje obećavaju veliku dobit i sigurnu investiciju ako ne dolaze iz provjerenih izvora.
c) Ne idite u investicije bez savjetovanja sa stručnim osobama i uvijek tražite nepristrani financijski savjet profesionalca.
d) Ako mislite da ste prevareni na neki način ne oklijevajte u kontaktiranju nadležnih osoba.
e) Ako ste već jednom nasjeli na neku od prijevara – velika je mogućnost da će vas prevaranti ponovno kontaktirati ili vaše podatke proslijediti drugim prevarantima. Ne padajte na istu laž 2 puta!

3. Lažne stranice banaka

ovakve lažne stranice nerijetko izgledaju gotovo identično onim pravima, međutim na njima ćete uvijek primijetiti iskakanje prozora koji traži unošenje bankovne vjerodajnice – ne činite to jer prave banke nikada ne koriste takve prozore. Također, na njima će se često prikazivati skočni prozori koji traže osobne podatke, natpise koji sugeriraju hitnost te loš dizajn (pogreške u pravopisu, čudan i neprivlačan dizajn) jer prave banke plaćaju profesionalce koji izrađuju web stranice izvrsnog izgleda i paze na to da je napisani tekst lišen svih pravopisnih pogrešaka.
Prikupljanje podataka preko lažnih web stranica
Prikupljanje podataka preko lažnih web stranica

Što onda možete učiniti kako biste se zaštitili?

a) Nikada ne otvarajte poveznice s porukama koje tvrde kako vode do službene stranice vaše banke.
b) Ako se uistinu pojavio neki problem ili ima važnu poruku za vas, vaša će vas banka o tome obavijestiti kada pristupite svom online računu.
c) Bilo bi dobro da koristite preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora kako u trenutku nepažnje ne biste upisali svoje osobne podatke na krivo mjesto koje će vam kasnije stvarati probleme i gubitke.
d) Ručno upisujte ime ili vezu vaše banke ili koristite onu s popisa favorita kako biste uvijek znali da ste kliknuli da web mjesto prave banke.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.