KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Europski monetarni sustav (EMS)

11.07.2022

Europski monetarni sustav osnovan je 1979. godine kako bi zemlje koje predstavljaju najveću europsku ekonomsku snagu ojačale svoje ekonomije. U okviru monetarnog sustava dogovoreno je da će se vrijednost valuta svake države održavati unutar dogovorenog odnosa jedne naspram druge.

Europski monetarni sustav

Europski monetarni sustav vs. Zmija

Zmija je nastala sredinom sedamdesetih godina u Europi te je obuhvaćala nekoliko europskih valuta – predvodnica je bila njemačka marka. Države koje su bile članice Zmije trudile su održavati bliske vrijednosti nacionalnih valuta te fluktuirati zajedno u odnosu na valute korištene izvan Europskog područja – japanski yen, američki dolar i sl. Stabilnost Zmije narušena je odlaskom nekoliko valuta, kao što su engleska funta, talijanska lira i švedska kruna, te ulaskom i izlaskom francuskog franka.

Europski monetarni sustav:

Preteča EMS-a je grupa valuta poznata pod

imenom Zmija koja je ime dobila prema grafičkom prikazu fluktuacije grupe zemalja članica prema nekoj od valuta nečlanica.

EMS jest protivna verzija Zmije. Važan element koji obilježava Europski monetarni sustav jest EMCF – European Monetary Cooperation Fund – Europski monetarni kooperativni fond, koji obuhvaćajući dolare, zlato i valute zemalja članica pomaže nastojanjima članica EMS-a u održavanju vrijednosti svojih valuta unutar dogovorenog odnosa prema drugim valutama. Ovog elementa u Zmiji nije bilo.

Devizni tečajevi EMS-a su fleksibilni, dok u vrijeme Zmije nisu bili. Ako se jedna od valuta pokazuje slabijom od druge, a vlade ne mogu ili neće poduzeti potrebne mjere za otklanjanje takve situacije, devizni tečajevi EMS-a mogu se mijenjati što možemo vidjeti u nekim primjerima budući da je od 1979. izvršeno nekoliko promjena tečajeva. S druge strane, za vrijeme Zmije, ako zemlja članica nije mogla održavati svoju valutu u skladu s dogovorenom snagom, ispadala je iz grupe, tj. prestajala je biti članicom.

Devizni tečaj

Obračunska jedinica za potrebe EMS-a jest ecu – european currency unit, europska novčana jedinica, čija je vrijednost određena u odnosu na europske valute. Europski monetarni sustav predstavlja pokušaj povezivanja glavnih europskih valuta, a unatoč spomenutim promjenama tečajeva, od 1979. na dalje pokazalo se da je bilo manje fluktuacija vrijednosti u odnosu na one nastale prije stvaranja EMS-a, također i manje fluktuacije glavnih valuta zemalja koje nisu članice EMS-a (npr. Australija, Japan, Kanada, SAD). Naime, valute vodećih zemalja u svjetskoj razmjeni fluktuiraju u odnosu jedna prema drugoj i prema EMS-u.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.