KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

ESB podigla ključne kamatne stope

19.06.2023

ESB podigla ključne kamatne stope za 25 baznih bodova jer se Upravno vijeće zalaže za što skoriji povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 %. Europska središnja banka objavila je priopćenje u kojem priznaje smanjenje inflacije, izražavajući zabrinutost zbog njezine dugotrajne visoke razine.  Odluka o povećanju kamatnih stopa temelji se na revidiranoj procjeni Upravnog vijeća o izgledima inflacije, dinamici temeljne inflacije i snazi transmisije monetarne politike.

ESB podigla ključne kamatne stope

Prema lipanjskim makroekonomskim projekcijama, stručnjaci Eurosustava predviđaju da će ukupna inflacija u prosjeku iznositi 5,4 % u 2023., 3,0 % u 2024. i 2,2  %  u 2025. Dok pritisci na temeljne cijene ostaju snažni, neki pokazatelji pokazuju znakove slabljenja. Projekcije inflacije bez energenata i hrane revidirane su naviše za ovu i iduću godinu zbog neočekivanih povećanja cijena i utjecaja snažnog tržišta rada na dezinflaciju. Stručnjaci sada predviđaju stopu inflacije bez energije i hrane od 5,1 %  u 2023., smanjenje na 3,0 %  u 2024. i 2,3 %  u 2025.

ESB podigla ključne kamatne stope:

Projekcije gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu malo su snižene, s očekivanim stopama od 0,9 %  u 2023. , 1,5 posto u 2024. i 1,6 % u 2025. godini.

Nadalje, prethodna povećanja kamatnih stopa od strane Upravnog vijeća bila su učinkovita u pooštravanju uvjeta financiranja i postupnom utjecaju na ukupno gospodarstvo. Troškovi posudbe su porasli, što je dovelo do usporavanja rasta zajmova. Ovi pooštreni uvjeti financiranja pridonose očekivanju pada inflacije jer se predviđa da će u većoj mjeri prigušiti potražnju, navodi se u priopćenju.

U budućim odlukama Upravno vijeće odredit će odgovarajuće razine kamatnih stopa ECB-a koje su potrebne da se inflacija što je prije moguće vrati na srednjoročni cilj od 2 posto, a one će se održavati na tim razinama koliko god bude potrebno. Vijeće će nastaviti primjenjivati pristup temeljen na podacima, temeljeći odluke o kamatnim stopama na procjenama inflacijskih izgleda, ekonomskim i financijskim podacima, dinamici temeljne inflacije i snazi prijenosa monetarne politike.

Od srpnja 2023. reinvestiranje se više neće provoditi u sklopu programa otkupa vrijednosnih papira, što je potvrdilo Upravno vijeće. ECB je odlučio podići sve tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova. Sukladno tome, kamatna stopa za operacije glavnog refinanciranja bit će 4,00 %, kamatna stopa za opciju posuđivanja na kraju dana bit će 4,25 %, a kamata na gotovinske depozite bit će 3,50  %. Ova povećanja stopa stupaju na snagu 21. lipnja 2023.

Portfelj programa kupnje imovine (APP) postupno se smanjuje predvidljivom brzinom zbog djelomičnog reinvestiranja vrijednosnih papira koji dospijevaju. Mjesečno smanjenje iznosi prosječno 15 milijardi EUR do kraja lipnja 2023. Od srpnja 2023. reinvestiranje unutar APP-a više se neće provoditi.

U vezi s pandemijskim hitnim programom kupnje (PEPP), Upravno vijeće planira reinvestirati dospjele vrijednosne papire kupljene u okviru programa barem do kraja 2024. Postupnim smanjivanjem portfelja PEPP-a upravljat će se pažljivo kako bi se izbjegli negativni učinci na odgovarajuću monetarnu politiku . Upravno vijeće nastavit će fleksibilno reinvestirati dospjele iznose u portfelj PEPP-a kako bi ublažilo rizike povezane s transmisijskim mehanizmom monetarne politike povezane s pandemijom.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.