KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

ECB smanjio tri važne kamatne stope

10.06.2024

Iz Hrvatske narodne banke izvijestili su da je jučer ECB smanjio tri važne kamatne stope za čak 25 baznih bodova. Prema ovoj odluci, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja bit će smanjena na 4,25 %, kamatna stopa za posudbe na kraju dana na 4,5 %, a kamatna stopa na novčane depozite na 3,75 %. Ove promjene stupaju na snagu 12. lipnja 2024. ECB je procijenio inflacijske izglede, dinamiku temeljne inflacije i učinke transmisije monetarne politike te zaključio da je, nakon devet mjeseci nepromijenjenih kamatnih stopa, pravo vrijeme za ublažavanje restriktivne monetarne politike. 

ECB smanjio tri kamatne stope 1

Od rujanskog sastanka Upravnog vijeća 2023., inflacija je pala za više od 2,5 postotnih bodova, a inflacijski izgledi su se znatno poboljšali. 

Umetnuti ključnu frazu:

Također je došlo do smanjenja temeljne inflacije, što dodatno potvrđuje slabljenje cjenovnih pritisaka i smanjenje inflacijskih očekivanja za sve vremenske periode. Financijski 

Financijski uvjeti su ostali restriktivni zbog monetarne politike, što je smanjilo potražnju i zadržalo inflacijska očekivanja stabilnima, čime je značajno doprinijelo smanjenju inflacije. 

Istovremeno, unatoč napretku postignutom u proteklim tromjesečjima, cjenovni pritisci u eurozoni ostaju jaki zbog povećanja plaća. To će vjerojatno održati inflaciju iznad ciljne razine tijekom većeg dijela sljedeće godine. Najnovije projekcije stručnjaka Eurosustava za ukupnu i temeljnu inflaciju za 2024. i 2025. revidirane su naviše u odnosu na ožujske procjene. Sada se predviđa da će prosječna inflacija u eurozoni iznositi 2,5 % u 2024., 2,2 % u 2025. i 1,9 % u 2026. godini.  

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.