KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Dobre vijesti – zabilježeno je usporavanje inflacije!

22.05.2023

U travnju je u Hrvatskoj zabilježeno usporavanje inflacije, što je peti mjesec zaredom znak usporavanja potrošačkih cijena. Prema konačnim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), potrošačke su cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 8,9 %, što predstavlja najnižu stopu inflacije od ožujka prošle godine. Ovo je vijest koja svakako ulijeva više optimizma u život prosječnog građanina RH. 

usporavanje inflacije

Prva procjena, objavljena početkom svibnja, ukazivala je na godišnju stopu rasta od 8,8 % i mjesečni rast potrošačkih cijena od 0,9 %. No, konačni podaci potvrdili su nešto veći mjesečni rast od 1 % i godišnju stopu inflacije od 8,9 %.

Usporavanje inflacije:

Ovim padom godišnje stope inflacije nastavljen je trend započet u studenom prošle godine kada je dosegla rekordnih 13,5 %.

U travnju tekuće godine inflacija je prvi put od istog mjeseca prošle godine pala na jednoznamenkastu razinu, što predstavlja najnižu razinu od ožujka u kojem je zabilježena stopa inflacije od 7,3 %.

Promatrajući glavne komponente indeksa potrošačkih cijena, u travnju su najviše porasli troškovi hrane i bezalkoholnih pića, koji su porasli za 15,7 %. Slijedila je značajna stopa rasta cijena u restoranima i hotelima od 15,5 %. Ostala značajna povećanja zabilježena su u namještaju, kućnoj opremi i redovnom održavanju kućanstva, koji su porasli u prosjeku za 10,8 %. Zamjetno su porasle i cijene stanovanja, vode, struje, plina i ostalih goriva, koje su porasle za 8,6 %.

Na godišnjoj su razini odjeća i obuća porasli za 8,0 %, dok su rekreacija i kultura zabilježili rast od 7,2 %. Izdaci za zdravstvo porasli su za 5,9 %, a cijena alkoholnih pića i duhana za 5,1 %. Na mjesečnoj su razini odjeća i obuća poskupjeli u prosjeku za 6,2 %, dok su cijene u restoranima i hotelima porasle za 2,1 %. Također, cijene hrane i bezalkoholnih pića zabilježile su mjesečni rast od 1 %.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.