KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Dinamičan tjedan na tržištima dionica i roba

25.03.2024

Pred nama je vrlo dinamičan tjedan na tržištima dionica i roba, posebno u sektoru poljoprivrednih proizvoda. Ovog četvrtka očekujemo ključna tromjesečna izvješća USDA-a o zalihama i namjerama sjetve američkih poljoprivrednika za nadolazeću sezonu. Svake godine ovo izvješće ima velik utjecaj na trgovinu u narednim tjednima i mjesecima te pruža tržištu prvi konkretan uvid u planove proizvođača za novu sezonu. Fondovi i ostali sudionici na tržištu već nekoliko dana prilagođavaju svoje pozicije uoči ovog izvješća, s obzirom na to da je ono često puno iznenađenja. 

Dinamičan tjedan na tržištima dionica i roba

Na američkim burzama dionica bilježimo nove rekordne razine nakon akcija FED-a. FED zadržava svoj oprezni pristup, iako manje agresivan nego prije, ali i dalje planira tri smanjenja kamatnih stopa tijekom 2024., unatoč predstojećim izborima u SAD-u. Unatoč očekivanjima tržišta o mogućem smanjenju kamatnih stopa, inflacija ostaje stabilna i nema znakova usporavanja. Ipak, analiza podataka kao što su CPI, PPI, podaci o nekretninama i zapošljavanju sugerira da je američko gospodarstvo i dalje otporno na dosadašnje povećanje kamatnih stopa. Stoga, neki smatraju da smanjenje kamatnih stopa ove godine možda neće biti ostvareno te da bi prvo razmatranje moglo doći tek početkom 2025. godine. 

Dinamičan tjedan na tržištima dionica i roba:

Na deviznim tržištima, vrijednost dolara je porasla prošlog tjedna, pri čemu je dolarov indeks (DXY) ponovno prešao 104 boda.

Američki dolar jača u odnosu na euro, a na početku novog tjedna tečaj eura iznosi oko 1,083 dolara. Prošlog je tjedna investitore iznenadila švicarska središnja banka s neočekivanim smanjenjem kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 %. To je prvo značajno smanjenje kamata od strane velike središnje banke nakon dugog razdoblja zatezanja monetarne politike, što se na tržištu interpretira kao znak da se borba protiv inflacije u zapadnim zemljama približava kraju. Zbog toga će ovoga tjedna ulagači pažljivo pratiti nove podatke o inflaciji u SAD-u, Europi i drugim regijama, kako bi dobili uvid u mogući početak smanjenja kamatnih stopa od strane središnjih banaka. 

 1. Prioritet Pekinga: Proizvodnja zlata
  • Cijene zlata dosegle su rekordnu razinu prošlog tjedna, moguće je očekivati daljnji rast, osobito s obzirom na velike kupnje nekoliko zemalja.
  • Kina, kao vodeći proizvođač i potrošač zlata, fokusira se na povećanje proizvodnje, koristeći imovinu diljem svijeta kako bi postigla taj cilj.
 2. Rasprava u Bruxellesu o sredstvima za Ukrajinu
  • EU raspravlja o izdvajanju sredstava za Ukrajinu, ali pitanje izdvajanja za obranu duboko dijeli članice.
  • Belgija i Njemačka podržavaju dodjelu zamrznute ruske imovine Kijevu, što bi moglo izazvati odmazdu Moskve i dovesti do povlačenja kapitala iz eurozone.
 3. Alternativni kanal umjesto Sueskog kanala
  • Planira se gradnja alternativnog kanala Ben Gurion kako bi se smanjila ovisnost o Sueskom kanalu, koji daje Egiptu preveliku moć u svjetskoj trgovini.
  • Izgradnja kanala, dogovorena između Londona, Washingtona i Jeruzalema, mogla bi promijeniti geopolitičku dinamiku trgovine.
 4. Stabilna cijena nafte uz očekivanja o mogućem snižavanju kamatnih stopa u SAD-u
  • Cijene nafte su relativno stabilne, ali se očekuje moguće smanjenje kamatnih stopa u SAD-u.
  • Napadi na ruske rafinerije i situacija u Ukrajini mogu utjecati na opskrbu nafte.
 5. Povećanje carina na uvoz žitarica u EU iz Rusije i Bjelorusije
  • Europska komisija predlaže povećanje carina na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije.
  • Očekuje se da bi ovo povećanje carina moglo utjecati na cijene žitarica i imati značajan utjecaj na tržište.
 6. Pad cijena bakra nakon rasta
  • Cijene bakra su pale nakon ranijeg rasta, uglavnom zbog zabrinutosti za kinesko gospodarstvo.
  • Iako su cijene pale, terminske cijene ostaju relativno visoke, potpomognute smanjenjem proizvodnje talionica. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.