KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Borba s inflacijom se nastavlja

24.04.2023

Borba s inflacijom se nastavlja s obzirom na to da je inflacija još uvijek itekako prisutna i visoka rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić. Ovdje se ponajviše misli na temeljnu inflaciju. Također, postavlja se pitanje u kojoj će se mjeri pad cijena energenata i sirovina preliti na nju, osobito dok se ubrzava rast plaća. Prema riječima guvernera, inflacija je počela padati zbog pada cijena energije, no temeljna inflacija i dalje ostaje rastuća. Dodao je i kako će Vlada imati još mnogo posla s obuzdavanjem inflacije.

Borba s inflacijom se nastavlja

Guverner kaže da tržište rada podržava inflacijske pritiske jer je nekarakteristično snažno za dvije krize kroz koje je prošlo. Naime, stope zaposlenosti su se nastavile podizati, a nezaposlenosti padati. S druge strane, profiti poduzeća su isti ili su čak rasli, čak i tijekom pandemije.

Plaće kao generator inflacije u prvom kvartalu 2023.

Da se borba s inflacijom nastavlja i dalje zaključuje se i prema prognozi da bi plaće mogle postati dodatni generator inflacije jer se u prvom kvartalu osjeti snažan porast plaća. Realne plaće su, unatoč visokoj stopi inflacije, već u plusu.

Mnoge je zanimalo je li poražavajuće da većina domaće inflacije nije uvozna nego raste zbog profita i marži tvrtki. Guverner je poručio da su jedinični profiti imali veći doprinos 2022. porastu stope inflacije nego jedinični troškovi rada. 

Borba s inflacijom:

Ipak, to ne znači da će u ovoj godini doći do iste situacije, jer su u prvom kvartalu plaće snažno porasle i mogle bi imati snažniji utjecaj na inflacijske pritiske nego jedinični profiti poduzeća.

Ipak, to ne znači da će u ovoj godini doći do iste situacije, jer su u prvom kvartalu plaće snažno porasle i mogle bi imati snažniji utjecaj na inflacijske pritiske nego jedinični profiti poduzeća. Smatra i da tvrtke uvijek pokušavaju povećati zaradu, to je logika kojom djeluju i to rade u okvirima koji im to omogućavaju.

Što borba s inflacijom donosi kada su u pitanju kamatne stope?

U aktualnom ciklusu Hrvatska ima daleko najbrži rast kamatnih stopa iako ciklus zaoštravanja monetarne politike još nije završio. Naglasio je da je za nas važan način na koji se zaoštravanje monetarne politike prenosi na uvjete financiranja.

“Imamo povijesno najveći višak likvidnosti, rastu kamatne stope poduzećima i stanovništvu”, rekao je guverner. Porast kamatnih stopa nije ujednačen među članicama eurozone, a banke u Hrvatskoj imaju veliku količinu viška likvidnosti koja dovodi do manjeg rasta kamatnih stopa nego što je to u drugim zemljama.

Banke pooštravaju standarde odobravanja kredita, u drugoj polovici 2022. jasan je porast kriterija za odobravanje kredita. Prema svemu ovome, zaključeno je kako je sve što možemo pratiti situaciju i vidjeti što će nam donijeti budućnost.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.