KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Bezgotovinsko plaćanje kao budućnost?

26.02.2024

Trend je očit – bezgotovinsko plaćanje označava budućnost. Sve je popularnije zahvaljujući napretku modernih tehnologija. Osim toga, podržano je i ograničenjima nametnutim gotovinskim plaćanjem, prvenstveno radi sprječavanja pranja novca, financiranja terorizma ili jednostavnog izbjegavanja poreza. 

Prema procjeni Europola, oko 1% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Europske unije, što iznosi otprilike 190 milijardi eura, uključeno je u sumnjive financijske aktivnosti. Unija ima cilj uvesti ograničenje gotovinskih transakcija na 10 tisuća eura u svakoj zemlji kako bi ozbiljno suzbila ove aktivnosti. Zanimljivo je primijetiti da je Njemačka, unatoč tradiciji plaćanja gotovinom, spremna prihvatiti ovo ograničenje.

Trend je očit - bezgotovinsko plaćanje označava budućnost. Sve je popularnije zahvaljujući napretku modernih tehnologija.

Prema najnovijim podacima Europske središnje banke za 2022., gotovina i dalje čini najveći udio u načinu plaćanja u EU, sa 59% svih transakcija. No, taj postotak predstavlja značajan pad u usporedbi s razdobljem prije pandemije, kada je gotovina bila korištena u 72% slučajeva 2019. godine.

Bezgotovinsko plaćanje:

Prema anketi ECB-a, 55% Europljana preferira bezgotovinska plaćanja, dok istovremeno njih 60% želi zadržati mogućnost plaćanja gotovinom.

Posljednji podaci Hrvatske narodne banke za 2022. pokazuju da je otprilike svaki četvrti račun plaćen karticom, dok su preostala tri plaćena gotovinom. Unatoč tome, potrošači u Hrvatskoj sve češće biraju kartično plaćanje, posebno za veće iznose, pri čemu gotovina i dalje čini značajan udio od 75%.

Čini se da će gotovina odoljeti promjenama, a bitka za pravo na njezino korištenje izbija kao sastavni dio političkog narativa. Kancelar Austrije, Karl Nehammer, istaknuo je snažan apel da se pravo na plaćanje gotovinom mora uvrstiti u Ustav. 

Prijelaz s kune na euro označio je značajnu promjenu u hrvatskim navikama plaćanja, koje su tradicionalno naginjale gotovini. Profesor Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ističe rezultate jednog istraživanja koje je provela njegova grupa za privatnog naručitelja. Prema tom istraživanju, 50 % ispitanika u Hrvatskoj izjavilo je da od prelaska na euro češće koriste kartice za plaćanje nego prije. Ipak, put do potpune transformacije navika plaćanja nailazi na ozbiljne prepreke, kako navodi studija ‘Pravo na plaćanje gotovinom u Europi’ koju je sastavila češka organizacija Iuridicum Remedium (IuRe), članica EDRi-a, europske mreže koja okuplja 50 nevladinih organizacija posvećenih pravima i slobodama na internetu. 

Studija naglašava važnost gotovine u društvu, ističući da omogućava plaćanje bez posredovanja trećih strana, pristupačna je svim društvenim slojevima, uključujući neobrazovane, siromašne i starije osobe koje je koriste kako bi izbjegle društvenu izolaciju. Nadalje, naglašava se njezina korisnost u planiranju potrošnje, budući da se bezgotovinski načini plaćanja često povezuju s nepažljivim trošenjem. Konačno, plaćanje gotovinom pruža anonimnost, ostavljajući minimalan digitalni trag i tako ostvarujući pravo na privatnost i zaštitu podataka. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.