KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Banke u Hrvatskoj su veoma sigurne

27.03.2023

Banke u Hrvatskoj i njihova sigurnost postale su tema nakon propasti dvije velike banke u SAD-u i jedne u Švicarskoj. Građani su se nakon ovih uznemirujućih vijesti zabrinuli za sigurnost vlastitog kapitala koji drže u bankama pa ih je zanimalo kakva je sigurnost hrvatskog bankarskog sustava. Zamjenica guvernera HNB-a, Sandra Švaljek komentirala je situaciju u gostovanju na Televiziji N1. Zamjenica je rekla kako se radi o specifičnim pojavama za takve sustave koji su različiti od banaka unutar eurozone. Naglasila je da su te banke radile prema rizičnim poslovnim modelima te su se rizici na kraju i ostvarili.

Banke u Hrvatskoj

Švicarska banka o kojoj je govorila jest Credit Suisse kod koje je situacija bila drugačija nego kod banki iz SAD-a. Dodala je: „Credit Suisse je eto koincidirao s propasti SVB-a, no tu se radilo o dugogodišnjem lošem u upravljanju bankom i negativnim financijskim rezultatima objavljenim za 2022. i to je opet specifična situacija.“

Banke u Hrvatskoj:

Bez obzira ne blizinu Švicarske eurozoni, Švaljek naglašava da su banke u Hrvatskoj i EU solidnije, više kapitalizirane i likvidnije.

Također, rekla je da su hrvatske banke u prosjeku likvidnije od europskih. Kaže i da su Europska unija, eurozona i jedinstveni nadzorni mehanizam vrlo rano prepoznali rizik promjene kamatnih stopa u knjigama banaka: „Već 2021. je posebno analizirana otpornost banaka na takvu vrstu rizika i poduzelo se sve da se taj rizik ne materijalizira i da se banke zaštite.”

Zamjenica uvjerava hrvatske građane da nema razloga za brigom te da su njihova ulaganja sigurna bez obzira na propast spomenutih banki. Zapravo, činjenica je da ove vijesti nisu utjecali na hvatske štediše. Hrvati ne moraju brinuti jer su depoziti stabilni, ne šetaju, ostaju u bankama, očito i zahvaljujući povjerenju u sustav i visokom osiguranju sustava. Modeli poslovanja su takvi da u bankama nema puno neosiguranih depozita, nisu koncentrirani u pojedinim bankama.

Osim ove teme, zamjenica Švaljek je komentirala i trenutno najveći problem – visoku inflaciju. Naglasila je kako je Središnja banka posvećena cilju očuvanja stabilnosti cijena jer povećanje cijena ozbiljno utječe na investicijske odluke građana i odluke o potrošnji.

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.