KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Bankarski sektor najproduktivniji u Hrvatskoj

27.11.2023

Saznajemo da je bankarski sektor najproduktivniji je sektoru u Hrvatskoj s najvećom dodanom vrijednosti po zaposlenom. Iako izravni doprinos banaka BDP-u iznosi oko 3 %, njihov utjecaj na kapital i rezerve gospodarstva, što čini gotovo 10 %, te na nove investicije (4-15% ovisno o vrsti), prema najnovijoj analizi Hrvatske udruge banaka, ukazuje na važnost banaka koja nadmašuje njihov izravan doprinos BDP-u.

 odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak odlomak

Bankarski sektor najproduktivniji u Hrvatskoj

Ulaganja kapitala i investicije manifestiraju se kroz tehnološki napredak bankarskih proizvoda i usluga. Analiza ističe da se tehnološka sofisticiranost digitalnih proizvoda, usluga i distribucijskih kanala odražava u njihovoj širokoj dostupnosti. Hrvatska se prema pokazateljima digitalnog korištenja bankarskih usluga pozicionira oko europskog prosjeka ili čak iznad, posebno u područjima poput mreže bankomata i udjela internetskih i mobilnih plaćanja.

Bankarski sektor najproduktivniji u Hrvatskoj:

Stopa neto kreditiranja poduzeća i stanovništva, dosegnuvši 5 % BDP-a u 2022., dodatno ukazuje na značajan utjecaj na gospodarsku aktivnost i životni standard, nadmašujući izravni udio banaka u BDP-u od 3 %. 

Važno je napomenuti da se očuvala iznimna sigurnost i stabilnost, što bi bilo nemoguće bez financijske stabilnosti klijenata banaka. Omjer ukupnih depozita i BDP-a od gotovo 80 % pozicionira Hrvatsku slično kao Italiju i Austriju, što je izvan sličnosti s zemljama s istim stupnjem razvoja. Omjer odobrenih kredita i BDP-a ostavlja prostor za značajan udio likvidnosti i plasmana državi.

Analiza također naglašava da su niski stupanj zaduženosti privatnog sektora u Hrvatskoj i ukupan konsolidirani dug privatnog sektora, niži od vrijednosti BDP-a, u makroekonomskoj ravnoteži, ukazujući na odsutnost prezaduženosti klijenata. To stvara perspektivu rasta kreditiranja i gospodarskog rasta u budućnosti prema Hrvatskoj udruzi banaka. 

U kontekstu rasta kredita poduzećima, posebno se ističe povećani udio kredita u energetskom sektoru, potičući energetsku tranziciju i pridonoseći zaštiti od klimatskih promjena. Što se tiče kredita stanovništvu, stambeni krediti čine sve veći udio, pri čemu su sigurniji kako za kreditore tako i za dužnike. 

Uz to, analiza ističe značajan doprinos banaka u održavanju otpornosti na brzo povećanje kamatnih stopa. To je započelo u drugoj polovini 2022., kroz odobravanje većih iznosa kredita s nepromjenjivim kamatnim stopama. 

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.