KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

Američki dolar ojačao: Ponovno je jači od kune i eura

26.09.2022

Američki dolar ojačao u odnosu na kunu i euro, a njegov je srednji tečaj na najvišoj razini u (gotovo) posljednjih 20 godina. Prema podatcima od ovog tjedna primijećen je ponovni rast američkog dolara, dok je kuna prema dolaru oslabila za 0,73 %. 

Od 23. rujna za američki dolar primjenjivan je srednji tečaj od 7,627666 kuna što je neznatno niže od najvišeg uočenog rasta koji se dogodio 29. listopada  2002. godine kada je tečaj iznosio  7,694 kune.

Američki dolar ojačao

Dolar je i na valutnim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u 20 godina u odnosu na 6 najvažnijih svjetskih valuta. Američka središnja banka Fed ponovno je agresivno povećala kamatne stope. Pritom, američka je valuta znatno ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9807 dolara, najnižu razinu u 20 godina.

Što se tiče ostalih važnijih inozemnih valuta, kuna je na prošli tjedan utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a ojačala prema švicarskom franku za 0,59 %, na 7,810711 kuna po srednjem tečaju, a za 0,28 % izgubila na vrijednosti prema britanskoj funti.  

Američki dolar ojačao:

Američki je dolar službena valuta SAD-a od 1792. godine, a rasprostranjen je kao rezervna valuta i u nekim drugim državama u svijetu.

O povijesti dolara

Nakon potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti, riječi «Sjedinjene Države» po prvi put su se pojavile na papirnom novcu. Kontinentalni Kongres je,  kako bi pridobio dodatnu podršku za rat, 1781. godine osnovao Bank of North America, prvu komercijalnu banku. Četiri godine kasnije je uveo dolar kao nacionalnu valutu koja je zamijenila one iz pojedinačnih kolonija.

Poslije 181 godine kovanja, “silver dollar” je 1873. godine prestao biti standardnom vrijednosti. Otkrića zlata na Aljasci, dovela su do povećanja zlatnih rezervi. Amerika je, službeno, 1900. godine, uvela kao standard “zlatne rezerve”. 1913. godine utemeljena je federalna struktura koju su nazvali Federal Reserve System, kao i Središnja banka koja od tada stavlja u optjecaj  papirnati i kovani novac u SAD-u.

Dolar koji danas možemo zamijeniti za kune izdaje se u denominacijama do 100 dolara. Sve veće vrijednosti su  ukinute 1969. godine. Veličina dolara je promijenjena i smanjena 1929. godine, kada je i odlučeno da će sve novčanice do 100 dolara na licu nositi portret, a na naličju zgradu ili spomenik. 1955. godine na novčanice su dodane riječi «In God We Trust» (u Boga se uzdamo).

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.