KREDITNO POSREDOVANJE

Search
Close this search box.

4 financijska pojma koje bi svatko trebao poznavati

07.03.2022

4 financijska pojma o kojima govorimo u nastavku bloga znanje su koje bi svaki odrastao potrošač morao posjedovati. Općenito, financijska pismenost nešto je o čemu bi se trebalo razgovarati mnogo više negoli se to čini. Mnogo je odraslih osoba koje se upuštaju u različite financijske pothvate bez osnovnih znanja koja su zapravo neophodna kako bi sve što žele obaviti obavili brže, jednostavnije, ali i ono najvažnije – sigurnije.

4 financijska pojma
S obzirom na to da se u srednjim školama o ovakvim stvarima ne govori dovoljno (Iznimka su oni srednjoškolski programi koji u svoju nastavu implementiraju Politiku i gospodarstvo kao obvezni predmet. Ma da, i kada se to događa radi se samo o jednoj školskoj godini unutar četverogodišnjeg obrazovanja.) Upravo radi toga, nužno je sam se obrazovati na ovom području.

Prvi od 4 financijska pojma koje je potrebno znati jest – Osobna likvidnost

Najjednostavnije rečeno, likvidnost je sposobnost brzog pretvaranja neke imovine u gotovinu. Ako ste obični građanin – to je sposobnost plaćanja kratkoročnih obveza bez bilo kakvih problema. Računi za struju, vodu i druge obveze nešto su što morate platiti – koliko lako i brzo pribavljate gotovinu da izvršite obvezu plaćanja? Koliko ćete ih dugo moći plaćati u nekom izvanrednom slučaju (gubitak posla ili neočekivani i iznenadni veliki trošak? To su sve pitanja koja se tiču osobne likvidnosti.

Drugi pojam bio bi – Inicijalna javna ponuda (IPO)

Hipotetska situacija: Osmislili ste inovativnu uslugu ili proizvod što je počelo je kao hobi i razonoda, a onda je preraslo u posao. Vaša tvrtka se razvija, broj zaposlenih raste, no i nakon nekoliko godina se čini da nikako ne možete dovoljno brzo prikupiti novac za investicije u odnosu koliko bi mogli prodati. Razmišljate i shvatite da je pametno odreći se dijela vlasništva i novac od prodaje udjela investirati u njezin rast. Dijelite vlasništvo na jako veliki broj dijelova i te dijelove prodajete kao dionice na burzi. Prva prodaja dionica vašeg poduzeća na burzi se naziva inicijalna javna ponuda.

4 financijska pojma koja je vrijedno znati:

IPO – kratica za engleski “Initial public offering”

Kreditni rejting izuzetno je bitan za podizanje svih kredita

Kada tražite kredit u bilo kojoj banci, ono što će ju zanimati upravo je vaš kreditni rejting. Zašto? Prije negoli vam išta pozajmi, banku zanima možete li i koliko lagano vratiti novac. Ocjena koju dobivate nakon pregleda osobnih financija vaš je kreditni rejting. Države i tvrtke za dobivanje te ocjene zapošljavaju bonitetne agencije kojima je posao dati ocjenu sposobnosti vraćanja duga.

4 financijska pojma koje treba poznavati – posljednji na našoj listi ali ne i manje bitan – Investicijski fondovi

Investicijski fondovi prikupljaju novac svojih ulagača i ulažu ih u razne vrste vrijednosnih papira. Ako ste jedna od onih osoba koje nemaju vremena i znanja često brinuti o svojim ulaganjima, tzv. društva za upravljanje fondovima čine to za vas – svoj novac dajete u ruke profesionalcima koji upravljaju uloženim. Također, nude niže troškove u odnosu na situaciju kad biste vi sami prodavali i kupovali na tržištu jer se svaka transakcija plaća. S fondovima platite određeni postotak uloženog novca ( obično godišnje iznosi oko 1 posto).

Podjelite objavu s prijateljima!

Podijeli na FACEBOOK

KATEGORIJE OBJAVA

NAŠA PREPORUKA

IZDVOJENE OBJAVE

KATEGORIJE OBJAVA

Saznajte koliki iznos kredita možete dobiti na svoju plaću!

Učlanite se u FACEBOOK grupu:

Lajkajte nas na FACEBOOKU!

Saznajte prvi za akcijske ponude i nove objave.

Internetske stranice NITOR GRUPE koriste kolačiće kako bi osigurale što bolje korisničko iskustvo. Za korištenje i nastavak pregleda kliknite na gumb “SLAŽEM SE”. Informacije o kolačićima možete pročitati na Informacije o kolačićima.